Sinds 18 maanden hebben wij een hele lieve hond, Loe heet ze. Wij werken veel vanuit huis en dan ligt Loe lekker in haar mand te slapen. En wat kan ze slapen, heerlijk. Ik ben gelijk ontspannen als ik naar haar kijk. Ze slaapt denk ik wel 16 uur per dag, misschien zelfs wel meer. Wij mensen begrijpen daar niets van, als wij gemiddeld 8 uur slapen is dat meer dan genoeg. Toch?

Nou wil ik niet zeggen dat wij allemaal 16 uur per dag moeten gaan slapen, maar we kunnen wel veel leren van hoe dieren hun rust pakken. Ze gaan heel natuurlijk met hun energie om.

 DOE MODUS

Wij mensen zijn gewend om nog steeds dingen te doen terwijl we proberen onze rust te pakken. We gaan vaak in de ‘doe-modus’ en doen dingen het liefst op de automatische piloot. Doen is nuttig. Doelgericht. Het levert je iets op. We ontlenen onze identiteit aan wat we doen. De prestaties die we leveren, hoe nuttig we zijn. ‘Doen’ heeft echter ook een keerzijde. Met doen ben je vaak druk. Veel onderweg. Er is nauwelijks tijd voor de wereld om je heen. Doen geeft je veel ervaringen, maar er is één ervaring die je mist bij doen, en dat is zijn.

In de zijn-modus hoef je nergens heen. Je hoeft niets te bereiken, je bent niet met de toekomst bezig. Zijn is er gewoon, hier en nu. Daar hoef je niets voor te doen. Waarnemen is genoeg. Zonder oordelen en zonder verwachtingen. Het ene moment vloeit over in het andere. Met eigen oplossingen en uitdagingen. In de zijn-modus verkeer je in een toestand  van ontspanning en rust. De connectie tussen je lichaam en je geest wordt hechter en zorgt voor ruimte om te verwerken, te rusten en te helen. Ook je bewustzijn verandert. Alles wat je waarneemt voelt intenser en rijker.

Waarom dan niet iets minder doen en iets meer zijn? De doe-modus werkt als bliksemafleider. Niets doen kan heel confronterend zijn. Het hier en nu is soms pijnlijk en toont een kant van onszelf die we niet graag zien. Doen helpt, want als je doet hoef je niet te zijn. Zo ga je de confrontatie met jezelf uit de weg.

STILTE

Ik heb zelf jaren in deze stand geleefd. Het ‘voelde’ goed om bezig te zijn. Klusjes afwerken, to-do lijstjes afvinken; daar kreeg ik een voldaan gevoel van. Ik was heel resultaatgericht. Niet wetende dat het allemaal maar kortstondige oplossingen zijn. Tijdens een stilte retraite kwam het besef hoe ik tot dan toe leefde.

Vol goede moed ging ik op pad met mijn rugzak, op zoek naar het beste plekje. Dat vond ik. Maar toen ik mijn tent had opgezet was het klaar. Er waren geen klusjes meer. Er was alleen maar tijd. Op dat moment borrelde er een intens gevoel in mij naar boven. De tranen sprongen in mijn ogen en ik voelde me zo alleen. Zo eenzaam! Ik begreep er niks van. Wat was er aan de hand? Oplossingsgericht als ik was, zocht ik naar redenen. Maar die vond ik niet meteen. Daar was tijd voor nodig. Uiteindelijk voelde ik berusting en kon ik de situatie accepteren zoals die was. Ik ervaarde ruimte. In de daaropvolgende dagen kwamen er veel inzichten naar boven. 

Door deze ervaring heb ik iets dat ik absoluut niet onder ogen wilde zien recht aangekeken.  Ik ben naar dat gevoel toe gegaan en heb de moed gevonden om een diepliggend trauma te verwerken. Dat gaf me letterlijk verlichting.

ONTWAKEN

Een proces van bewustwording begint altijd binnenin, als je het ruimte geeft. Voor mij was deze retraite de aanleiding een opleiding tot Transformatiecoach te volgen en tijdens dit traject heb ik hard aan mezelf mogen en kunnen werken. Onder begeleiding van lieve en bijzondere mentoren van de Robert Bridgeman Academie en medestudenten, en met de inzet van waardevolle technieken, kan ik nu ‘gewoon’ zijn. Zonder onrust te voelen. 

Inmiddels werk ik als Transformatie- en Ademcoach en ben ik gespecialiseerd in een aantal bijzondere technieken zoals EFT – Emotional Freedom Techniques – en De Verbonden Ademhaling. Mijn missie is om mensen te leren zich (weer) te verbinden met hun ware natuur, zodat ze in iedere situatie zichzelf kunnen zijn. En zorgeloos en vrij kunnen leven. 

Ik nodig je uit om voor jezelf eens op te schrijven hoe jouw doe- en zijn-modus eruitzien. Zo word je je bewust van de manier waarop je in het leven staat. Ook geef ik je graag een ademoefening mee die je kan helpen in je zijn-modus te komen. Je adem is een waanzinnig mooi instrument dat je op ieder moment van de dag kunt inzetten om bewuster te zijn.

ADEMEN

Je adem is er altijd. En dat nemen we vaak voor lief. Ademen gaat vanzelf, toch? Dat klopt, maar er zijn verschillende manieren om te ademen. Je kunt ademen op de automatische piloot – in de doe-modus. Hoe je ademt hangt dan af van wat je aan het doen bent of hoe je je voelt. Hoe adem je bijvoorbeeld als je boos bent, of verdrietig? Waarschijnlijk heb je dat niet eens echt door. Je adem neemt jou over, je bent gespannen. Maar je kunt ook bewust ademen, in de zijn-modus. Zie je adem als een anker dat je kunt gebruiken om terug te komen in het hier en nu, in een ontspannen toestand.

Hoe je dat doet? Probeer eens om het uur een wekker te zetten. Ook (juist!) tijdens je werk. Zoek een plekje waar je ongestoord kan zitten. Doe dan je ogen dicht met je voeten plat op de grond en adem uit terwijl je zachtjes een ffff-klank maakt. Halverwege ga je rustig over in een sssss-klank. Zie je buik als een ballon die leegloopt. Je voelt dat je spieren in je buik en bekkengebied zijn aangespannen. Als je niet meer verder kunt hou je even vast. Dan ontspan je je spieren, ja laat los en adem je vanzelf in door je neus. De ballon in je buik vult zich vanzelf met lucht. Dan begin je weer opnieuw. Dit doe je iets van 8-9 keer. Bij de laatste keer adem je een beetje uit en houd je je adem vast. Hoe voel je je op dat moment? Ik ben benieuwd naar je ervaring en wat het je brengt!

Mijn naam is Arthur Minderop en ik ben opgeleid tot EFT Practioner; Transformatie coach en Ademcoach. Mijn visie is dat de relatie met jezelf, de belangrijkste is die er is. Alle andere relaties zijn daarop gebaseerd. Of het nu de relatie is met je partner, met je kinderen, met je collega’s of met je gezondheid of je inkomsten. Het fundament is de relatie met jezelf. En dat klinkt heel logisch en toch doen we vaak niet wat we willen. We komen niet voor onszelf op, we bekritiseren onszelf, we negeren onze behoeften etc. Door bewust te worden van hoe je met jezelf omgaat, kan je bewust veranderen en doen wat jij wilt in harmonie met de ‘ander’.

Wat je ook leuk zal vinden….

Opruimen

Opruimen

Het Krachtige Effect van Opruimen: Zowel Fysiek als Emotioneel In ons dagelijks leven verzamelen we allerlei dingen: kleren, boeken, herinneringen, maar ook emotionele bagage. Soms verliezen we het overzicht en raken we verstrikt in een web van spullen en gevoelens....

Lees meer
Faalangst en de 5 verlammende invloeden op je prestaties

Faalangst en de 5 verlammende invloeden op je prestaties

Faalangst Angst voor falen is een universele menselijke ervaring die een diepgaand effect kan hebben op onze prestaties, of het nu gaat om professionele of persoonlijke doelen. Deze angst kan ons verlammen, onze zelfvertrouwen ondermijnen en ons weerhouden van het...

Lees meer
Share This