OORLOG

We hebben het er allemaal over, de oorlog in Oekraïne. Huizen en levens worden verwoest. Mensen raken getraumatiseerd. En overgave lijkt ver weg. Maar wat is het waard om voor te blijven vechten? En wat is er nodig voor vrede? Overgave, het kan zo makkelijk zijn. Het kan bevrijdend zijn en ruimte geven voor iets nieuws. Als je bewust voor overgave kiest, kan dat in vrede. Maar wat als overgave niet jouw eigen keuze is? Als je niet anders kan, omdat verzet geen uitkomst meer biedt? Gedwongen overgave gebeurt als er echt geen andere optie meer is, om te kunnen overleven. Naast vluchten en vechten zijn er nog maar twee opties: bevriezen of de dood. Bevriezen is overgave, in de hoop dat je in leven blijft. En dat is in de meeste gevallen beter dan de dood. 

NATUURLIJK PRINCIPE

In de natuur is overleven een primaire behoefte, een natuurlijk verschijnsel. Het roofdier jaagt op het prooidier en eenmaal in het vizier kan het prooidier vluchten of vechten. Als dat mislukt heeft het nog twee opties: bevriezen of de dood. Bevriezen is dan nog de enige kans op overleving. Het roofdier denkt dat het gedaan is, hij heeft het prooidier in zijn macht en pakt zijn rust. Als hij loslaat, grijpt het prooidier zijn kans en ontsnapt. Eenmaal op veilig terrein ontdoet het zich van haar spanning en ontlaadt. Dit doet ze door hevig te trillen, ze trilt de opgebouwde energie uit haar lijf. Zo blijft de spanning niet achter in haar lichaam en houdt ze er geen blijvend trauma aan over. 

SPANNING

Hier kunnen wij mensen iets van leren. Ook wij maken dingen mee die traumatisch kunnen zijn. Gebeurtenissen die veel spanning geven en ons dwingen te bevriezen. Wij slaan die spanning op in ons lichaam, maar ontladen niet. Loslaten voelt onveilig, want dat betekent immers de dood…. Zo ontwikkel je een angst om los te laten. Die angst zorgt ervoor dat je mentaal ‘verdwijnt’, je vlucht uit je lijf en creëert een verdoofde toestand. Een andere staat van ‘zijn’. Je bent bevroren. Angst wordt je beschermingsmechanisme en overleven het hoofddoel. Iemand die bij je is om je te beschermen, jouw stille getuige, waar je je aan vast kan houden. Alles wat vertrouwd en te vertrouwen was, is onveilig en onbetrouwbaar geworden. Je stille getuige doet zijn werk. Keer op keer. Je zal opnieuw moeten leren te vertrouwen. Leren dat je kunt loslaten, zonder de gedachte dat er iets ergs kan gebeuren, zonder de overlevingsstress. 

TRAUMA

Alle spanning die je vasthoudt, hoopt zich op en kan voor allerlei klachten zorgen. Het kan zich uiten in je darmen en organen, in gespannen spieren en je bekkenbodem, in een dichtgeknepen keel, in verharde plekken of in een verstarde rug. Het gaat heel diep, tot op celniveau.  Nu denk je misschien dat het vooral gaat om heftig trauma, maar vergis je niet. Trauma* met een kleine ’t’, heeft net zo’n impact als trauma met een grote ’T’.  Het gevoel van machteloos zijn blijft hetzelfde. Het verschil tussen de grote ‘T’ en de kleine ’t’ is dat bij de grote ‘T’ er vaak een erkende ervaring aan is gekoppeld. Bij klein ’t’ trauma is er vaak geen bewuste erkende ervaring. Terwijl in beide gevallen het gevoel van onveiligheid aanwezig is. Klein trauma klinkt dan misschien onschuldig, maar kan grote impact hebben. Waar je bij erkend trauma een duidelijke ervaring hebt, kan je bewust werken aan het verwerken hiervan. Bij klein trauma ontbreekt meestal deze bewuste en erkende ervaring. Door zelfonderzoek kan je inzichten verkrijgen in die onbewuste ervaring waardoor je dat deel kan gaan ontladen en weer kan ’thuiskomen’. 

THUISKOMEN

Thuis staat voor veiligheid, vertrouwen en vrijheid. Thuiskomen betekent je weer verbonden voelen met jezelf. Dat je mag voelen zonder voorwaarde. Dat je veilig kan loslaten. Dat je kan zijn, zonder alertheid. Dat je zorgeloos je zelf mag én kan zijn.  En dat laatste is waar NATUURLIQ voor staat. Wij helpen jou weer om jezelf thuis te voelen door middel van coaching en Nature Breaks. 

Note: *We spreken enerzijds over ‘grote T Trauma’, de grote, intussen goed erkende, levensbedreigende traumatische ervaringen. Anderzijds over ‘kleine t trauma’, wanneer het niet over leven of dood gaat, en waarin vooral een onveilig gevoel centraal staat. Beide soorten traumatische ervaringen kunnen echter een vergelijkbaar grote impact hebben. (Lyon, 2022). 

“If you become capable of relaxing the body voluntarily, then you will be able to help your mind relax voluntarily” – OSHO

 

Mijn naam is Arthur Minderop en ik ben opgeleid tot EFT Practioner; Transformatie coach en Ademcoach. Mijn visie is dat de relatie met jezelf, de belangrijkste is die er is. Alle andere relaties zijn daarop gebaseerd. Of het nu de relatie is met je partner, met je kinderen, met je collega’s of met je gezondheid of je inkomsten. Het fundament is de relatie met jezelf. En dat klinkt heel logisch en toch doen we vaak niet wat we willen. We komen niet voor onszelf op, we bekritiseren onszelf, we negeren onze behoeften etc. Door bewust te worden van hoe je met jezelf omgaat, kan je bewust veranderen en doen wat jij wilt in harmonie met de ‘ander’.

Wat je ook leuk zal vinden….

De verbonden ademhaling in 5 stappen uitgelegd!

De verbonden ademhaling in 5 stappen uitgelegd!

De verbonden ademhaling Dit is een zeer krachtige en zelfhelende vorm van ademen. In dit artikel zal ik aan de hand van 5 stappen uitleggen wat de verbonden ademhaling is. Je hoort steeds meer in het nieuws en via social media, dat ademhaling zo goed voor je is. Ik...

Lees meer
EFT en de 10 voordelen!

EFT en de 10 voordelen!

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques, ook wel bekend als "tapping". Het is  therapie die elementen van acupressuur en psychologie combineert. Het houdt in dat je op specifieke meridiaanpunten op het lichaam tikt terwijl je je richt op een bepaald probleem of...

Lees meer
Positief denken

Positief denken

Positief denken! Dit is iets wat ik van mijn vader heb meegekregen. Die kon overal wel een positieve draai aangeven. We konden daar in het gezin soms ook erg hard om lachen. Als ik aan die momenten terug denk dan kan ik het nu anders plaatsen. 'Think positive' was...

Lees meer
Share This