Positief denken! Dit is iets wat ik van mijn vader heb meegekregen. Die kon overal wel een positieve draai aangeven. We konden daar in het gezin soms ook erg hard om lachen.

Als ik aan die momenten terug denk dan kan ik het nu anders plaatsen. ‘Think positive’ was voor mijn vader een overlevingsstrategie. Een strategie die onbewust en onbedoeld werd doorgegeven aan ons. Een manier om maar niet te hoeven voelen, en dan met name ‘de pijn’ die er op dat moment was.

Overlevingstrategie

De reden dat we een ‘overlevingsstrategie’ creëren is omdat we ooit iets hebben meegemaakt wat op dat moment te overweldigend was om mee om te gaan. Als er in het huidige moment iets gebeurt waarbij dat gevoel weer wordt aangeraakt, schiet ons strategie aan en beschermen we ons direct. In het geval van mijn vader, werd er gelijk een positieve draai aan gegeven. Hoe ik het nu zie, is dat je juist naar dat gevoel mag toe bewegen. Ook al is het angstig. Want zolang je weerstand biedt tegen het gevoel wat je niet wil toelaten, blijft het een onverwerkte ervaring die continue terugkomt. Net als een boomerang. Het is even weg, maar komt op een onverwacht moment terug en dan overvalt het je.

Wist niet beter

Van huis uit heb ik niet meegekregen hoe hier mee om te gaan, omdat mijn ouders dat ook niet wisten en hun ouders ook niet. Dus ik kan ze ook niks verwijten, wat ik wel kan is naar mezelf kijken. Ik heb opnieuw geleerd om te voelen. Mijn credo is ‘na inspanning volgt ontspanning’. Dat betekent dat spanning op verschillende manieren aanwezig kan zijn en dat je het dan ook weer los mag laten. Op die manier ben je in balans.

Comfortzone

Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat we de spanning vasthouden, omdat loslaten in sommige gevallen overweldigend kan zijn. Dit komt omdat de spanning is opgestapeld, zodat we er aan gewend zijn geraakt (‘comfortzone’). Op loslaten zit angst, angst voor het onbekende. Spanning is veilig en loslaten is onveilig geworden, althans zo denken we. Dat is de reden dat we in deze maatschappij rondlopen met allerlei fysieke, emotionele en mentale klachten. Klachten die worden opgelost door symptoombestrijding in allerlei vormen.

Moetenlijstje

Dus als je merkt dat je iets van jezelf moet of niet mag, dan zit daar spanning op, het is een vorm van vasthouden. Ik moet positief denken is hetzelfde als ik mag niet negatief zijn. Want als ik negatief bent, dan zullen anderen daar wel iets van denken/vinden en dan heb ik het gevoel dat ik er niet bij hoor, dat ik een sukkel ben. Je houdt vast om maar niet te hoeven voelen dat je er niet toe doet, we duwen het weg, en daar zit de spanning.

Uit de Kramp

Wat dat betreft zit je dan in een soort chronische kramp. Hoe lekker zou het zijn als je kan bevrijden uit die kramp, hoe licht zou je je dan voelen, hoeveel ruimte zou het je geven, hoeveel rust zou het je geven. Zie je het voor je? Positief denken is heerlijk en verhelderend, zolang het niet wordt gedreven door angst, maar door liefde.

Happy people build their inner world, unhappy people built their outer world

Heb je nog vragen?

Ben je nieuwsgierig of heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via arthur@natuurliq.nl of kijk op mijn contactpagina voor meer informatie.

 

Mijn naam is Arthur Minderop en ik ben opgeleid tot EFT Practioner; Transformatie coach en Ademcoach. Mijn visie is dat de relatie met jezelf, de belangrijkste is die er is. Alle andere relaties zijn daarop gebaseerd. Of het nu de relatie is met je partner, met je kinderen, met je collega’s of met je gezondheid of je inkomsten. Het fundament is de relatie met jezelf. En dat klinkt heel logisch en toch doen we vaak niet wat we willen. We komen niet voor onszelf op, we bekritiseren onszelf, we negeren onze behoeften etc. Door bewust te worden van hoe je met jezelf omgaat, kan je bewust veranderen en doen wat jij wilt in harmonie met de ander.

Wat je ook leuk zal vinden….

De maatschappelijke kramp

De maatschappelijke kramp

Het prisoners dillema Ik kan me nog goed herinneren dat ik tijdens mijn studie uitgelegd kreeg wat het ‘prisoners dilemma’ was en hoe het werd toegepast. We mochten dit dan in groepjes nabootsen en de uitkomsten daarvan waren voer voor discussie en dat liep soms best...

Lees meer
De verbonden ademhaling in 5 stappen uitgelegd!

De verbonden ademhaling in 5 stappen uitgelegd!

De verbonden ademhaling Dit is een zeer krachtige en zelfhelende vorm van ademen. In dit artikel zal ik aan de hand van 5 stappen uitleggen wat de verbonden ademhaling is. Je hoort steeds meer in het nieuws en via social media, dat ademhaling zo goed voor je is. Ik...

Lees meer
EFT en de 10 voordelen!

EFT en de 10 voordelen!

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques, ook wel bekend als "tapping". Het is  therapie die elementen van acupressuur en psychologie combineert. Het houdt in dat je op specifieke meridiaanpunten op het lichaam tikt terwijl je je richt op een bepaald probleem of...

Lees meer
Share This