Brein Lichaam Energie Systeem

In het natuurlijke samenspel tussen brein, lichaam en energie vinden we een subtiele maar krachtige dynamiek die ons dagelijks bestaan vormgeeft. Stel je voor: je loopt door een rustige straat en plotseling hoor je het schelle geluid van een sirene. Dit geluid, deze auditieve trigger, veroorzaakt een keten van gebeurtenissen die diep in ons brein-lichaam energie systeem verankerd zijn.

Laten we kijken wat de diepere lagen zijn in dit Brein-Lichaam Energie Systeem. 

Trigger

Wanneer we iets waarnemen (zien, horen, voelen, proeven, ruiken of benoemen), in dit voorbeeld het geluid van een sirene, wordt ons brein onmiddellijk geactiveerd. Deze zintuiglijke waarneming fungeert als een trigger die een complex netwerk van neurale paden en herinneringen in beweging zet. Vaak kan de trigger ook afkomstig zijn van onze gedachten; een herinnering aan een vervelende ervaring kan dezelfde reactie teweegbrengen.

Gevolg

Ons brein, constant op zoek naar orde en patroonherkenning, begint onmiddellijk met het doorzoeken van onze eerdere ervaringen om deze nieuwe stimulans te plaatsen. Hebben we eerder een sirene gehoord in een noodsituatie? Was het geluid gekoppeld aan gevaar of angst? Deze vergelijking gebeurt in fracties van seconden. Je kan het vergekijken met een zoekopdracht in Google zoekmachine.

Energie

Terwijl dit gebeurt, wordt er energie gemobiliseerd in ons brein-lichaam systeem. Deze energie circuleert door onze zenuwen, spieren en zelfs onze organen. Er is een duidelijk voelbare verandering in ons lichaam: onze hartslag versnelt, spieren spannen zich aan, en adrenaline wordt vrijgegeven. Dit is de fysiologische basis waarop onze emotionele ervaring rust.

Emotie

De bewuste ervaring van deze energieverandering wordt door ons als een emotie geïnterpreteerd. Wanneer de brein-lichaam energie stroom verstoord raakt  labelen we deze ervaring als een ‘negatieve’ emotie. Het gevoel van angst dat opkomt bij het horen van een sirene is een voorbeeld hiervan. Deze emotie is niet inherent negatief, maar door onze ervaringen en conditioneringen hebben we dit label eraan gekoppeld.

Gedrag

Onze emoties sturen direct ons gedrag. Een negatieve emotie zoals angst kan ons doen vluchten, verstijven of defensief reageren. Deze gedragingen zijn instinctief en worden vaak zonder bewuste overweging uitgevoerd, omdat ons brein prioriteit geeft aan overleving boven rationele overweging.

Denken

Ons denken wordt gevoed door deze emotionele ervaringen. Als we angst ervaren, kunnen onze gedachten zich richten op het zoeken naar manieren om aan het waargenomen gevaar te ontsnappen of het te vermijden. Soms kunnen onze gedachten zelf de triggers zijn die een negatieve emotie veroorzaken. Piekeren over een mogelijke toekomstige gebeurtenis kan dezelfde emotionele en fysieke reacties oproepen als een daadwerkelijke externe trigger.

Fysieke respons

Als deze emoties onopgelost blijven, kunnen ze leiden tot langdurige fysieke responsen. Chronische stress, veroorzaakt door herhaalde negatieve emoties, kan zich manifesteren in lichamelijke klachten zoals spierspanning, hoofdpijn en vermoeidheid. Dit toont aan hoe diep verweven onze emotionele en fysieke welzijn zijn.

Dit complexe samenspel tussen brein, lichaam en energie benadrukt de noodzaak om onze emotionele gezondheid te cultiveren. Door bewust te worden van onze triggers, de manier waarop ons brein patronen herkent, en hoe onze energieën stromen, kunnen we leren om onze emoties te begrijpen en te beheersen. Hierdoor kunnen we niet alleen ons gedrag beter sturen, maar ook ons denken en fysieke welzijn in balans brengen.

EFT

EFT staat voor emotional freedom techniques en is een bewezen en effectieve methode om de verstoring van het energiesysteem te neutraliseren.

Met EFT als hulpmiddel kan je snel en effectief bewust worden van je triggers en patronen. Zodat jij de puzzelstukjes hebt om jouw puzzel op te lossen.

 

Heb je nog vragen?

Ben je nieuwsgierig of heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via arthur@natuurliq.nl of kijk op mijn contactpagina voor meer informatie.

 

Mijn naam is Arthur Minderop en ik ben opgeleid tot EFT Practioner; Transformatie coach en Ademcoach. Mijn visie is dat de relatie met jezelf, de belangrijkste is die er is. Alle andere relaties zijn daarop gebaseerd. Of het nu de relatie is met je partner, met je kinderen, met je collega’s of met je gezondheid of je inkomsten. Het fundament is de relatie met jezelf. En dat klinkt heel logisch en toch doen we vaak niet wat we willen. We komen niet voor onszelf op, we bekritiseren onszelf, we negeren onze behoeften etc. Door bewust te worden van hoe je met jezelf omgaat, kan je bewust veranderen en doen wat jij wilt in harmonie met de ‘ander’.

Wat je ook leuk zal vinden….

Faalangst en de 5 verlammende invloeden op je prestaties

Faalangst en de 5 verlammende invloeden op je prestaties

Faalangst Angst voor falen is een universele menselijke ervaring die een diepgaand effect kan hebben op onze prestaties, of het nu gaat om professionele of persoonlijke doelen. Deze angst kan ons verlammen, onze zelfvertrouwen ondermijnen en ons weerhouden van het...

Lees meer
Emotioneel Welzijn, een onderschat apsect

Emotioneel Welzijn, een onderschat apsect

 Emotioneel Welzijn, een essentieel aspect van jouw algemene welzijn. In een wereld waarin productiviteit en prestaties vaak de boventoon voeren, wordt emotioneel welzijn maar al te vaak over het hoofd gezien. Het lijkt alsof we geconditioneerd zijn om te geloven dat...

Lees meer
Share This