Faalangst

Angst voor falen is een universele menselijke ervaring die een diepgaand effect kan hebben op onze prestaties, of het nu gaat om professionele of persoonlijke doelen. Deze angst kan ons verlammen, onze zelfvertrouwen ondermijnen en ons weerhouden van het nastreven van onze ambities. Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop deze angst onze prestaties beïnvloedt.

 

1. Perfectionisme:

Faalangst kan leiden tot perfectionistisch gedrag, waarbij we streven naar onrealistisch hoge standaarden. Dit kan leiden tot uitstelgedrag en het vermijden van taken uit angst dat ze niet perfect zullen zijn.

2. Risicoaversie:

Wanneer we bang zijn om te falen, vermijden we vaak het nemen van risico’s. We blijven liever binnen onze comfortzone om het risico op falen te minimaliseren, maar dit kan ons ook belemmeren om nieuwe kansen te verkennen en te groeien.

3. Zelftwijfel:

Faalanst kan ons zelfvertrouwen ondermijnen en leiden tot zelftwijfel. We gaan onze vaardigheden en capaciteiten in vraag stellen, wat onze prestaties verder kan belemmeren.

4. Negatieve zelfspraak:

Deze faalangst kan leiden tot een constante stroom van negatieve zelfspraak, waarbij we onszelf vertellen dat we niet goed genoeg zijn of dat we zullen falen. Dit kan een self-fulfilling prophecy worden, waarbij onze negatieve gedachten onze prestaties daadwerkelijk beïnvloeden.

5. Gebrek aan motivatie:

Wanneer we constant bezig zijn met de angst om te falen, kan dit onze motivatie aantasten. We kunnen het gevoel hebben dat onze inspanningen toch niet zullen leiden tot succes, dus waarom zouden we ons dan nog inzetten?

 

Het is belangrijk om te erkennen dat faalangst een natuurlijk onderdeel is van het streven naar doelen en ambities. Echter, het is ook belangrijk om te leren hoe we hiermee kunnen omgaan en het niet onze prestaties laten beïnvloeden.

Het ontwikkelen van veerkracht, het omarmen van mislukkingen als leermogelijkheden en het cultiveren van een groeimindset zijn allemaal manieren om de impact van faalangst te verminderen. Door ons te concentreren op het proces in plaats van op het resultaat, kunnen we leren om met meer vertrouwen en vastberadenheid naar onze doelen toe te werken, wetende dat mislukkingen slechts tijdelijke obstakels zijn op onze weg naar succes.

 

Wil je werken aan je angst voor falen?

In mijn praktij werk ik met de techniek EFT, een bewezen methode die zeer effectief werkt voor de behandeling van onder andere faalangst? Ben je geinteresseerd boek dan vrijblijvend een intake gesprek met mij, zodat we samen kunnen onderzoeken wat je situatie is en hoe je hieraan kan werken.

Heb je nog vragen?

Ben je nieuwsgierig of heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via arthur@natuurliq.nl of kijk op mijn contactpagina voor meer informatie.

 

Mijn naam is Arthur Minderop en ik ben opgeleid tot EFT Practioner; Transformatie coach en Ademcoach. Mijn visie is dat de relatie met jezelf, de belangrijkste is die er is. Alle andere relaties zijn daarop gebaseerd. Of het nu de relatie is met je partner, met je kinderen, met je collega’s of met je gezondheid of je inkomsten. Het fundament is de relatie met jezelf. En dat klinkt heel logisch en toch doen we vaak niet wat we willen. We komen niet voor onszelf op, we bekritiseren onszelf, we negeren onze behoeften etc. Door bewust te worden van hoe je met jezelf omgaat, kan je bewust veranderen en doen wat jij wilt in harmonie met de ‘ander’.

Wat je ook leuk zal vinden….

Opruimen

Opruimen

Het Krachtige Effect van Opruimen: Zowel Fysiek als Emotioneel In ons dagelijks leven verzamelen we allerlei dingen: kleren, boeken, herinneringen, maar ook emotionele bagage. Soms verliezen we het overzicht en raken we verstrikt in een web van spullen en gevoelens....

Lees meer
Emotioneel Welzijn, een onderschat apsect

Emotioneel Welzijn, een onderschat apsect

 Emotioneel Welzijn, een essentieel aspect van jouw algemene welzijn. In een wereld waarin productiviteit en prestaties vaak de boventoon voeren, wordt emotioneel welzijn maar al te vaak over het hoofd gezien. Het lijkt alsof we geconditioneerd zijn om te geloven dat...

Lees meer
Share This