Het prisoners dillema
Ik kan me nog goed herinneren dat ik tijdens mijn studie uitgelegd kreeg wat het ‘prisoners dilemma’ was en hoe het werd toegepast. We mochten dit dan in groepjes nabootsen en de uitkomsten daarvan waren voer voor discussie en dat liep soms best hoog op.
Het Prisoner’s Dilemma is een concept uit de speltheorie dat de spanning illustreert tussen het individueel eigenbelang en het collectief belang. Het illustreert dat gevangenen eerder een keuze maken die gunstig lijkt voor zichzelf ten koste van de ander.
De laatste tijd komt dit beeld bij mij vaker naar voren, omdat ik het gevoel krijg dat we met z’n allen in een soort prisoners dilemma zitten. Een goed voorbeeld is het vooruit plannen en agenda’s blokken. Waarom doen we dat? Omdat als we het niet doen, de ander het wel doet en dan kunnen we niks afspreken. Als je tegenwoordig spontaan een hapje wil gaan eten, wordt er gelijk gevraagd of je wel hebt gereserveerd. Het volgende antwoord krijg je dan: “U heeft niet gereserveerd meneer? Nou dan hebben we geen plek!”.
Ik merk bij mezelf dan een gevoel van verstikking, als een vuur wat te weinig zuurstof krijgt. Kies ik voor dit vrijwillige gevangenschap? Nee, liever niet! Om die reden heb ik besloten om geen sociale afspraken meer te plannen en alles spontaan te laten gebeuren. Ik zie het als een nieuwe challenge, net zoals dry January. Met nieuwsgierigheid kijken wat er dan op mijn pad komt, zodat er ruimte ontstaat om echt ‘Ja!’ te kunnen zeggen tegen die dingen voorbij komen.
Spontane ontmoetingen ontstaan omdat het zo moet zijn, niet omdat het gepland is. Ik geloof heilig dat de mooie dingen, ervaringen en creaties ontstaan in staat van ontspanning. Het ‘plannen’ is eigenlijk hetzelfde als oogkleppen op doen. Je sluit je af van al het moois dat aan je voorbij komt. Je houdt je zelf gevangen.
Herken je dit en heb jij soms zelf het gevoel vast te zitten in de maatschappelijke kramp. Hier zijn enkele suggesties om je te helpen ermee om te gaan.
Tips hoe je uit de maatschappelijke kramp komt
- Reflecteer op je waarden: neem de tijd om na te denken over je eigen waarden en wat voor jou echt belangrijk is. Dit kan je helpen om je keuzes en acties beter af te stemmen op je eigen overtuigingen en doelen. Voorbeeld; mijn waarden zijn, verantwoordelijkheid, vrijheid en veiligheid.
- Zoek balans: probeer een evenwicht te vinden tussen de verwachtingen van de maatschappij en je eigen behoeften. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen en ruimte te creëren voor activiteiten en interesses die jou vreugde en voldoening geven.
- Beperk sociale media: sociale media kunnen een bron zijn van druk en vergelijking met anderen. Probeer je blootstelling aan sociale media te beperken en concentreer je op het cultiveren van echte relaties en activiteiten buiten het digitale domein.
- Leer grenzen stellen: het is essentieel om je grenzen te kennen en te leren deze te communiceren. Zeg ‘nee’ tegen verplichtingen die niet bijdragen aan je welzijn of die je overweldigen. Het is oké om voor jezelf te zorgen en jezelf op de eerste plaats te zetten.
- Zoek ondersteuning: praat met mensen in je omgeving die je vertrouwt, zoals vrienden, familie of een coach. Het delen van je gevoelens en ervaringen kan verlichting bieden en je helpen nieuwe perspectieven te krijgen.
- Verken nieuwe perspectieven: probeer je horizon te verbreden door nieuwe ideeën, perspectieven en ervaringen op te doen. Dit kan je helpen om de maatschappelijke druk in een breder kader te plaatsen en alternatieve manieren van denken en leven te ontdekken.
- Werk aan zelfacceptatie: accepteer jezelf zoals je bent, inclusief je tekortkomingen en imperfecties. Het nastreven van perfectie kan enorm veel druk veroorzaken. Door jezelf te accepteren en te waarderen, kun je meer innerlijke rust vinden.
Mijn naam is Arthur Minderop en ik ben opgeleid tot EFT Practioner; Transformatie coach en Ademcoach. Mijn visie is dat de relatie met jezelf, de belangrijkste is die er is. Alle andere relaties zijn daarop gebaseerd. Of het nu de relatie is met je partner, met je kinderen, met je collega’s of met je gezondheid of je inkomsten. Het fundament is de relatie met jezelf. En dat klinkt heel logisch en toch doen we vaak niet wat we willen. We komen niet voor onszelf op, we bekritiseren onszelf, we negeren onze behoeften etc. Door bewust te worden van hoe je met jezelf omgaat, kan je bewust veranderen en doen wat jij wilt in harmonie met de ‘ander’.
Wat je ook leuk zal vinden….

EFT en de 10 voordelen!
EFT staat voor Emotional Freedom Techniques, ook wel bekend als "tapping". Het is therapie die elementen van acupressuur en psychologie combineert. Het houdt in dat je op specifieke meridiaanpunten op het lichaam tikt terwijl je je richt op een bepaald probleem of...

Positief denken
Positief denken! Dit is iets wat ik van mijn vader heb meegekregen. Die kon overal wel een positieve draai aangeven. We konden daar in het gezin soms ook erg hard om lachen. Als ik aan die momenten terug denk dan kan ik het nu anders plaatsen. 'Think positive' was...

In de doe-modus
Sinds 18 maanden hebben wij een hele lieve hond, Loe heet ze. Wij werken veel vanuit huis en dan ligt Loe lekker in haar mand te slapen. En wat kan ze slapen, heerlijk. Ik ben gelijk ontspannen als ik naar haar kijk. Ze slaapt denk ik wel 16 uur per dag, misschien...